BSR is voor iedereen - jong of oud, vrouw of man, ziek of gezond. De techniek is vriendelijk en laat verrassende resultaten zien met als gevolg dat BSR in Nederland een snel groeiende gezondheidstechniek is.

Kinderen en babies

Body stress kan bij kinderen van alle leeftijden voorkomen. Bij baby’s kan de geboorte al aanleiding zijn om body stress te ontwikkelen. Dat is het geval bij bijvoorbeeld moeilijke geboortes, waarbij trekkracht wordt gebruikt (vacuümpomp of keizersnede). Klachten zijn dan onder andere onverklaarbaar huilen, overstrekken, overbeweeglijkheid en krampjes. Op (iets) oudere leeftijd is aanwezige body stress bij kinderen bijvoorbeeld te herkennen aan slecht slapen, groeipijnen, allergieën, verstoorde stoelgang, voortdurende verkoudheid, gebrek aan concentratievermogen, rusteloosheid, hoofdpijn, buikpijn, bedplassen of boze buien.

Ook kinderen met medisch gediagnosticeerde stoornissen of syndromen (ADHD, autisme en Asperger e.d.) reageren vaak erg goed op BSR. Dit komt omdat de verstoorde zenuwprikkel naar de hersenen verdwijnt en daardoor de communicatie van en naar de hersenen verbetert. Dit heeft een positief effect op concentratie en ontspanning.

Omdat de BSR-techniek zacht en vriendelijk is, wordt het door kinderen vaak als plezierig ervaren. Bovendien reageren baby’s en kinderen doorgaans snel op BSR, omdat spierspanning nog niet zo lang in hun lichaam is opgeslagen.

Werkenden

Ook je werk kan een bron zijn van overbelasting van lichaam en/of geest. Fysieke overbelasting ontstaat door zwaar lichamelijk werk (denk aan bouwvakkers, hoveniers, stratenmakers), het veelvuldig maken van dezelfde bewegingen, maar ook door op de werkplek langdurig en veelvuldig in een verkeerde houding te zitten. Emotionele / mentale overbelasting - de belasting waar de meeste mensen aan denken bij het woord werkstress - ontstaat als je structureel teveel of juist te weinig van jezelf vraagt. Ook door een onprettige werksfeer, angst voor baanverlies e.d. kan stress ontstaan. En werk je met chemische stoffen (zoals een kapper of schilder), dan ligt chemische overbelasting op de loer.

In alle gevallen zal je lichaam de overbelasting opvangen door spieren aan te spannen en/of te verkrampen. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan. Bij werknemers zijn veelgehoorde klachten onder andere:

  • niet kunnen ontspannen / genieten in vrije tijd
  • concentratieproblemen
  • (over)vermoeidheid / slapeloosheid
  • burn-out / bore-out
  • hoofdpijn of migraine
  • pijnlijke nek en schouders
  • RSI of tintelingen, krampen of gevoelloosheid  in armen / handen 
  • stijve en/of pijnlijke onderrug
  • onrustige benen (restless legs syndrome) of kramp in benen

Aan je arbeidsomstandigheden kan Body Stress Release helaas niets veranderen, die verantwoordelijkheid ligt bij deels je werkgever en deels bij jou als werknemer. Als werknemer is het van belang dat je zelf zorgt voor een goede lichaamshouding, balans tussen werk & privé en tijdig aan de bel trekt als de omstandigheden niet goed zijn. Ook als er teveel of juist te weinig van je gevraagd wordt, is het noodzakelijk dat bespreekbaar te maken.

Aan de gevolgen kan Body Stress Release wél veel doen, evenals aan het voorkomen van teveel stress. Door de vastgezette spierspanning in je lichaam vrij te maken, kun je weer beter ontspannen, wordt je zenuwstelsel gereactiveerd en je zelfgenezende vermogen herstelt. Hierdoor voel je je weer beter, worden klachten verminderd of verholpen en word je zowel fysiek als mentaal en emotioneel weer krachtiger. Bovendien merk ik dat klanten met werkgerelateerde spanningsklachten door BSR weer bewuster worden van zichzelf en daardoor verbeteringen kunnen aanbrengen in hun lichaamshouding, arbeidsethos en/of balans tussen werk & privé.

Vrouwen

Body stress in - met name - de onderrug kan bij vrouwen invloed hebben op de zenuwtoevoer naar de eileiders en de baarmoeder, waardoor deze organen minder goed functioneren. Hierdoor kun je last krijgen van menstruele buikkrampen, overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige eisprong en zelfs onvruchtbaarheid.

Tijdens een zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van vervelende druk op de bindweefselbanden die baarmoeder met heiligbeen verbinden, van pijn in de onderrug en van irritatie van de zenuwtoevoer naar de benen, waardoor pijn of rusteloosheid in de benen ontstaat. BSR helpt de druk en pijn te verminderen en het lichaam weer te ontspannen. 
Naast het verlichten van deze ongemakken en pijn, speelt BSR ook een belangrijke rol in de voorbereiding van je lichaam op de geboorte. Door de samendrukking van de lendenwervels te minimaliseren, verbetert de communicatie tussen de zenuwen in het hele bekkengebied.

Senioren

Je kent de opmerkingen van mensen die ouder worden vast of je verzucht zelf wel eens: 'Ik word ook een jaartje ouder', 'Ouderdom komt nu eenmaal met gebreken' of 'Oud worden is een wonder, ouder zijn gedonder'. Veel ouderen laten het feit dat ze zich wat minder makkelijk kunnen voortbewegen of dat ze door het leven gaan met klachten, gelaten over zich heen komen. Toch hoeft dat niet! Veel lichamelijk ongemak ontstaat namelijk omdat het lijf in de loop der jaren regelmatig is overbelast. Spieren verkrampen dan, waardoor stijfheid en pijn ontstaan.

BSR maakt het lichaam vrij van deze spierspanning. Zo kan het ervoor zorgen dat het lichaam weer soepel wordt en dat ongemakken verminderen of zelfs verdwijnen. Want het lichaam is met behulp van BSR in staat om spierspanning die tijdens je leven is opgebouwd los te laten. Het mooie van de techniek is dat het een milde methode is met een groot effect. Er wordt geen kracht gebruikt om dingen in het lichaam recht te zetten en er vindt geen manipulatie van gewrichten plaats. Bovendien is de BSR-behandelbank zo gemaakt dat je er zonder moeite kunt op- en afstappen.

Sporters

Tijdens het sporten kun je eenvoudig een blessure oplopen, doordat je bijvoorbeeld teveel van je lijf vraagt, een val maakt of je lelijk verstapt. Rondom het geblesseerde lichaamsdeel verkrampen spieren om je te beschermen tegen meer pijn (soort natuurlijke spalk). Alleen rust is niet altijd voldoende om het probleem om te lossen. Soms moeten ook de spieren aangemoedigd worden om te ontspannen. Dan kunnen de omliggende zenuwen in samenwerking met de hersenen zorgen voor een voorspoedig herstel van de blessure.

BSR helpt trouwens niet alleen om je lichaam te helpen bij het helen en voorkomen van letsel, maar het vrijmaken van vastgezette spanning vergroot ook de energiestroom in en de flexibiliteit van het lichaam, waardoor de fysieke prestaties verbeteren.

“The purpose of our lives is to be happy”

— Dalai Lama
Scroll naar boven