Wat is Body Stress Release?

Body Stress Release betekent letterlijk: lichaamsspanning ('bodystress') loslaten ('release')

Stress is eigenlijk positief. Het is een natuurlijke kracht en noodzakelijk om te overleven. Het houdt ons actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang. Maar bij te veel stress, wat eigenlijk overbelasting is, gaat het lichaam zich als het ware ‘schrap zetten’. De stress wordt dan door het lichaam als spierspanning vastgezet in weefsels zoals spieren, bindweefsel en pezen. Deze spanning maakt dat zenuwen in dat gebied geïrriteerd of onderdrukt worden. De communicatie raakt verstoord en er kunnen allerlei klachten gaan optreden.

Het is belangrijk om te weten dat dit gebeurt door het autonome zenuwstelsel. Met andere woorden: we hebben daar zelf geen enkele invloed op; het lichaam doet dat automatisch. Waarom? Om ons te beschermen, om ons af te remmen. 

Door middel van pijn of vermoeidheid, probeert het lichaam ons te vertellen dat de overbelasting moeten stoppen. Er is rust nodig om die overmatige spanning te verwerken, om ervoor te zorgen dat het lichaam zelf weer kan herstellen. Maar als het lichaam die kans niet krijgt, stapelen zich langzaam maar zeker klachten op. Na verloop van tijd is dit voor het lichaam de "normaal" stand geworden en zal, zelfs na het stoppen van de overbelasting, de spanning niet meer afnemen. Het lichaam herkent die spanning niet meer als probleem en doet geen poging meer het op te lossen. Hierdoor ontstaan er blokkades in het zenuwstelsel en wordt het communicatie systeem in het lichaam ontregeld. Het zenuwstelsel heeft vele functies waaronder het besturen van de spieren, de organen, de zintuigen, het spijsverteringskanaal, de hormonen, de warmtehuishouding, het slaap- en waakritme enz. Wanneer dit niet meer optimaal functioneert, veroorzaakt dat klachten op allerlei gebieden, begrepen of onbegrepen.

Tijdens een 'release' wordt het lichaam er op gewezen waar de spanning zich bevindt. Het kan daardoor weer aan de slag met deze los te laten. Vaak merken cliënten al na een eerste behandeling (sterke) verlichting van klachten. Baby's zijn soms na één behandeling van alle klachten af. Als u al jaren met klachten rondloopt kan het wat langer duren voordat ze verdwenen zijn, of tot een acceptabel niveau zijn afgenomen.

Body Stress Release geneest u niet maar zet het lichaam aan tot genezing. In hoeverre die genezing doorzet is van vele factoren afhankelijk. Maar Body Stress Release is nooit schadelijk, blijft altijd onder de pijngrens en kan heel goed als supplementaire behandeling naast een reguliere behandeling worden ingezet om het lichaam te helpen te herstellen. Bijvoorbeeld na een trauma zoals een operatie of bij het gebruik van zware medicatie (minder pijnstillers nodig).

Hoe ontstaat Body Stress?

Body-stress hoeft niet altijd fysieke overbelasting te zijn. Vanuit de Body Stress Release onderscheiden we drie hoofdoorzaken van body-stress:

Lichamelijke overbelasting

Die kan acuut ontstaan door een verkeersongeluk, een valpartij of het verkeerd tillen van een zwaar voorwerp. Maar een lichaam kan ook langzaam overbelast raken door te veel, te lang, te zwaar of te repeterend werk, door een belastende sport of een verkeerde houding.

Emotionele overbelasting

Dit heeft te maken met emotionele- en mentale druk die we in ons leven ervaren. De druk van het dagelijkse bestaan, thuis of op het werk, maar ook een acute emotie als woede, rouw of een shock.

Chemische overbelasting

Die wordt veroorzaakt door chemische verontreiniging van ons systeem: het nuttigen, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen (kunstmatige kleur- en geurstoffen, was- en schoonmaakmiddelen, cosmetica, insecticiden, sigaretten, medicijnen of narcose).

Heb jij Body Stress?

Vastgezette spierspanning zorgt ervoor dat je lichaam niet meer optimaal werkt. Het herstelt minder snel van grote inspanningen en ziekte. Body stress kan een gespannen of vermoeid gevoel geven. Het lichaam gaat stijver en strammer aanvoelen. Energie en enthousiasme ontbreken.

De kans dat jouw klachten (mede) veroorzaakt worden door body stress, is groot als:

  • je klachten hebt die je ‘gewoon’ bent gaan vinden (elke dag wakker worden met hoofdpijn of een zere rug, stijve knieën die je relateert aan ouder worden, pijnlijke nek/schouders na een dag achter de computer);
  • je klachten een ‘onbekende oorzaak’ hebben (medische tests of röntgenfoto’s laten geen afwijkingen zien) en je daarom te horen krijgt dat je ermee moet leren leven of dat het tussen je oren zit;
  • er bij jou een bepaalde ziekte is vastgesteld, waarvoor je onder behandeling bent maar er nauwelijks sprake van verbetering is;
  • je herstellende bent na ziekte en je lichaam uitgeput is.

“The purpose of our lives is to be happy”

— Dalai Lama
Scroll naar boven